Tüm havalısilah severlere selamlar;
Kendi adıma uzun zamandır beklediğim Zoraki HP-01 kısa zaman önce elime geçince, bir iki fotoğraf çekerek, aklımızın erdiği dilimizin döndüğü kadarıyla izlenimlerimi sizlerle paylaşmak istedim. Bu gün itibarı ile paranın satın alamayacağı 000004 seri numaralı silahı bizlerden esirgemeyen Atak Arms Sn. Zafer bey Sn.Mehmet beye teşekkürlerimi sunarım. Bizleri büyük bir tevazu içerisinde ağırlayarak misafirperverlikleriyle mahçup ettiler.

Single stroke pnuematic (tek kurmalı pnömatik) kavramına getirilen yeni bir yorum, benim en gözde pistol tipim olduğu için fazlasıyla model ve marka tecrübe etme şansım oldu önceleri. Gerçekten de bu silahta birçoğunda görmediğim detaylar mevcut. Birinde olup da diğerinde olsa dediğim, onda olanın bundakiyle daha iyi olacağı gibisinden fikirler yürüttüğüm birçok özellik Zoraki HP-01'de toplanmış.
Zoraki HP-01 resimlerden de anlayacağınız üzere Gamo Compact ve HW 40 gibi polikarbonat türevi bir plastikten imal edilmiş. Kasa pürüzsüz, çapaksız kalitesini ilk dokunuşta hissettiriyor. Gamo Compact altında fiyatlara sport kabzeye dokunma ihtimaliniz neredeyse yok denilecek kadar azken, bu silahla kesinlikle piyasadaki bir açık kapatılmış, kabze altındaki destek parçası el büyüklüğünüze göre ayarlanabiliyor. Silahın üzerinde ve namlunun alt kısmında kullanmak isteyeceğiniz çeşitli aksesuarları taşımak için gerekli raylar mevcut. Emsallerinde bulunmayan ve daha sonra detaylıca değineceğimiz kalabalık bir tetik tertibatı, çift metal kilitli üst kapak, ayarlı gez tertibatı göze ilk çarpan kısımları.

Silahı kurmak için üst kapağın arka iki yanında bulunan metal kilit kollarını yukarı doğru hafifçe çekmeniz gerekiyor. Tek kurmalı pnömatiklerin içinde en ciddi üst kapak kilidi bu, bir çok marka metal bile kullanmaya gerek duymayarak 3mm'lik plastik tırnakla bu işi geçiştiriyor.

Zoraki HP-01 alışılagelmiş tek kurmalı pnömatikler gibi görünsede aslında tam olarak o şekilde çalışmamakta. Benim yeni yorum olarak başta kastettiğim sistem üst kapağın altında saklı. Yani silahı bir kez kurduğunuzda Compact ya da HW40'tan az kurma gücü gerektirerek 420fps(Gamo Match Pellet) civarında namlu hızları sunarken, ikinci bir kurma ile (evet bu silah aslında bir multi pump ama diğerlerindeki on kurma hızına ikinci pompada ulaşıyor) 550fps(Gamo Match Pellet) namlu hızlarına ulaşıyor. Üstelik çok kaslı biri olmanızada gerek yok, mühendislik güce dayalı detayları da gözden kaçırmayarak harika bir iş çıkartmış.

Siahımızın güç kaynağı bu piston, içinde sıkışan havayı ikinci bir bölmeye alarak ikinci ve son kurma ile nihai gücüne ulaşıyor. 3-4-5. pompa mı? o kadarına gerek yok, siz istediğiniz kadar fazla pompalayın, tahliye vanası üst kapağı kapatırken fazla havayı dışarıya atıyor zaten.

Silahın valf kısmı, dış taraflarda ve kasada görülen özenli işçilik ve kalite silahın iç kısımlarına da bakmaya devam ettikçe artarak devam etmekte.

Mavi renkli conta valfin çekiçle buluştuğu yer, alıştığımız gibi çekiç hareketi atış yönünde değil de tam tersi şekilde. Contanın arkasındaki ortası oyuk parça da çekiç, kapağı bir kaç santim açarak tetiği kurabiliyorsunuz. Bu da silahı hava doldurmadan kuru tetik çalışmanıza izin veriyor. Buna ne gerek var derseniz, ciddi olarak pistol çalışmaya başladığınızda gerekliliğini ve faydasını anlayacaksınız.

Valf hava çıkışı ve namluyla buluştuğu yer, alttaki iki pim ise pistonun kapanmasıyla çekiç yayını gererek silahı atışa hazır hale getiriyor. Bu kısma dikkatle bakarsanız, valfe bağlı pistonun kapaktaki mile bağlı olarak doldurulmasının tersine, pistonun kendisinin kapağa bağlı olarak çalıştığını ve piston contasına bağlı kolun valfi doldurduğunu göreceksiniz. Bu da diğer emsallerine olan büyük farklarından sadece biri. Silahın şasesindeki metal desteklere dikkat, sağlamlığını arttırmak için, evladiyelik.

Namlu alışılageldiği gibi üst kapağın altında yer alıyor, kurmak için kapağı kaldırdığınızda kapakla beraber hareket ediyor. Bu tarz silahları bilmeyenler için yinelemekte yarar var; silah her seferinde tek pellet atıyor ve pelleti elle direk olarak namluya yüklüyorsunuz. Benim bildiğim en sağlıklı atış sistemi, hele ki böyle sıfır titreşim/tepmeli silahlarda. Namluyu kapağa sabitleyen parça metal ve çok temiz işlenmiş. Namlunun iki yanında görülen metaller ise kapağı sağlamlaştırmak amaçlı olarak silahın şasesine kapakla beraber bağlı.

Silahın önden görünüşü, gördüğünüz altıgen namlunun çıkışı. Sn. Zafer bey her ne kadar namlu hakkında mütevazi olsa da o konuya atış resimleriyle beraber değineceğiz.

Perspektifden bir resim daha, birileri Desert Eagle mı dedi.?

Silaha yandan bir yakın plan daha.

Zoraki HP-01 tam ayarlı mikrometrik geze sahip, ayarlaması oldukça kolay, silahın yukarı atması için UP, sağa atması içinde R yönünde ayar vidalarını çeviriyorsunuz. Vidaların altı bilyalı olduğu için çevirirken dürbün turretleri gibi tıkırdıyor.

Gezin arkadan görünüşü, gez yarığının altı ve kenarları beyaz boyayla belirginleştirilmiş. Tam olarak dikkat etmedim ama boya fosforlu olabilir.

Nişan görünümünde gez arası arpacık, hem fotoğraf çekip hem nişan almak oldukça zor

Silahın en çok beğendiğim bir başka özelliği, arpacık. Aslında arpacıklar desem daha doğru olacak. Silahın nişan sisteminin mükemmelliği büyük ölçüde buradan geliyor, biri uzun ve kalın, diğeri ise kısa ve ince üçgen profil kesiminde iki arpacığı var. Aslında bu tek parça ve çevrilebilen bir seçenek sistemi. Silah iki kademe kurma sistemine sahip olduğu için, birinci kademe ile ikinci kademe arasındaki güçten kaynaklanan sıfırlama farkını bertaraf etmek amaçlı olarak böyle bir arpacık sistemi düşünülmüş. Gez ayarlarıyla oynamadan sadece arpacığı çevirerek iki güç kademesi arasındaki yükseklik farkını ayarlayabiliyorsunuz.

Gez geriye doğru çevrildiğinde...

Kısa gez, tek kurmadaki atışlar için.

Zoraki HP-01 sport kabzesi, bu zaman kadar sport kabze kullanmamış olanlar bunun nasıl bir nimet olduğunu bilmedikleri için yamuk yumuk birşey olarak değerlendirebilirler ama pistol atışının en kritik noktalarından biridir. Silahı kavrama dengeleme ve nişan alma konusundaki artıları su götürmez bir gerçektir. Her ne kadar vurdulu kırdılı filmlerdeki silahlar kadar çekici görünmesede işlevselliğin tepe noktası diyebiliriz. Kabze altındaki Palm Rest denilen destek kısmı el ölçünüze göre ayarlanabiliyor, silaha olan tam teması sağlayarak atışı mükemmel olarak gerçekleştirmenize büyük faydası var. Bileğinizin alt kemiğine yaslanarak dengeyi kolaylaştırıyor. Üzerindeki delikler hoş görüntüsünün yanında atış esnasında ellerinizin plastik yüzeydeki terlemesini engellemek maksatlı olarak hava devirdaimi sağlıyor ve pütürlü yüzeyi sayesinde kavramayı kolaylaştırıyor. Solak olan dostlarımız için ayrıca piyasaya sunulacak olan sol kabze de mevcut, müjdesini bizzat Zafer beyden aldım.

Kabzenin arkadan görünüşü, işçilik ve malzemedeki kalite ve detaylara tekrar dikkat çekmek isterim.

Sol tarafdan diğer detaylar.

Alt görünümü ve tetik ağırlığı ayar deliği. Tetikten hiç mi bahsetmedim.? En iyisini en sona sakladım.

Evet gelelim tam ayarlı müsabaka tetiğine, bu zamana kadar Rekord gibi Weihrauch imzası taşıyan HW75-45 gibisinden tam ayarlı tetikler kullanan, HW40 gibi öve öve bitiremediğim bir tetiğe sahip olan silahlardan sonra hatta Röhm Sporttan sonra bile gerçekten hayretle bakakaldığım ve gerçekten çok beğendiğim, daha önce bende referans oluşturan markaları unutturan bir tetiğe rastladım bu silah üzerinde. Üstteki resimde emniyet açık vaziyette, tetik parmağınızla ufak bir ileri itişi bekliyor atış yapabilmek için. Emniyet otomatik olarak üst kapağı her kaldırdığınızda devreye giriyor. Emniyetin en güzel yanı, silahınızı kurduktan sonra atışa hazırlanıp, konsantre olduktan sonra nişan almanız gereken 5sn içerisinde nişan alıp hedefi tutturacakken tetiğe asılmanızla beraber gelen "Hayy be yinemi emniyet.!" nidalarını ortadan kaldırıp size vakit ve güç kazandırması. Zira emniyet açıkken tetiği değil çekmek dokunamıyorsunuz bile, üstelik emniyeti kapatmak için nişan pozisyonunuzu bozmanızada gerek kalmıyor.

Emniyet kapalı vaziyette, silah atışa hazır. Tetik üzerindeki 8 numara torx vidalar dikkatinizi çekmiştir. Sırayla anlatacağım.

Kabze altındaki delikten silahla beraber verilen T8 anatarı sokarak tetiğin ağırlık ayarını yapabiliyorsunuz. 400gr-1800gr arası bir ayar skalanız var, müsabaka standartlarında asgari yük 500gr olduğu için tetik 400gr kadar hafifleyebiliyor.

Eğer dikkatle bakmazsanız kolaylıkla gözden kaçırabileceğiniz bu deliktende aynı anahtarla tetiğin yürüme mesafesi ayarlanıyor. Ateşli silahlardaki gibi uzun yürüme yoluna alışkın olanlar için uzun, benim gibi 5-10mm kafi diyenler için çok daha kısa bir ayar aralığı var. Yaklaşık 15-20mm bir aralıkta çalışıyor

Tetiğin kendisi, üzerindeki iki vidadan üstteki tetiğin ileri geri mesafesini ayarlamak için, yaklaşık 10mm kadar hareket ettirebiliyorsunuz. Bu vida tetiğin çalışma mekanizmasıyla ilgili değil, sadece parmak boyunuza göre tetiğin bekleme pozisyonunu ayarlamak için. Alttaki vida ise tetiğe açı vermenizi sağlıyor. Bu ayarlarda tamamen silahınızı kişiselleştirebilmeniz ve en rahat halde atış yapabilmenize imkan sağlıyor.

Ön profilden bir başka yaın plan, HW40 tetiğini aklımdan çıkarmamı sağlayan bu tetiğe, ve arkasındaki akılcı mühendisliğe canı gönülden bir teşekkür daha.

Gelelim atışlarına; bu kadar işçilik, özen, tasarım, güzel görünüm derken aslolan tek şey iyi bir atıştır. Geride kalan herşey ne kadar iyi olursa olsun, aslolan namludan çıkan mercimek kadar kurşun parçasının kağıtta bıraktığı deliktir. Ben poligonda pistolleri denerken atıcı hatalarını bertaraf etmek için kendi yaptığım çok basit ama işini fazlasıyla gören resimdeki Pistol Rest'i kullanıyorum. Böylelikle iyi bir atıcı olmadan da test ettiğimiz silahın bizlere neler verebildiğini, pellet uyumluluğunu daha rahat görebiliyorum. Mesafemiz standart 10m, elimdeki tabanca hedeflerini bitirdiğim için 10m tüfek hedefi kullandım. Aynı şekilde farklı pelletlerimi de tükettiğim için sadece Gamo Match pellet kullanabildim.

Pistol Rest üzerinden silahın verdiği manzara ve atış yolu.

Yukarıdaki resimde silahı iki kez pompalayarak, uzun arpacık ile Gamo Match pellet kullandım 10m 3 Atış grubu. C-T-C 9mm, chrono ölçümlerinde hız 550fps.!

Bu grupta aynı pelletler ile aynı mesafeden. Fakat tek kurma ve kısa arpacık. C-T-C 15mm, hız 420fps.!
Chrono ölçümlerinde dayanamayarak ve yine Gamo Match pelletle 3-4. kurmayla sonuçları ölçtüm, fazla hava tahliye edildiğinden 580-600fps üzerinde değerlere ulaşamadım. 50fps için 3. pompayla uğraşmak da çok gereksiz geldi bana. Dolayısı ile diğer şartlarda atış denemeleri yapmadım. Namlu fazlasıyla başarılı, Gamo Compacttan çok daha iyi grupları var, HW ile kıyaslarsak daha iyi bir atıcının ellerinde onu da geride bırakabilir. Elimin alışmadığı bir pistol olduğunu da hesaba katarsak averaj üzeri bir puan vermesi (500 üzeri) işten bile değil.

Boyutu ile ilgili fikir edinebilmeniz için bu resmi eklemekte bir sakınca görmedim, o an benim HW-75 yanımda olmadığı için kadraja giremedi ama aralarında en ağır ve büyük olan da o zaten.
Sonuç Olarak:Bu hobiye başlamamdan bu yana pistollere olan ilgimden dolayı bu silah beni çok heyecanlandırdı. Neredeyse tüm dünyaya ihracat yapan ve son derece kaliteli mallar üreten bir Türk firması olan Atak Arms şirketinin böyle bir silahla bizlere yönelik ürün bir sunmasının mutluluğu da cabası.
Bu zamana kadar kullandığım tüm silahlardan daha fazla ayara ve kişiselleştirme seçeneğine sahip olması, sport kabzesi, hafifliği, isabetliliği, ağırlığı, kullanım kolaylığı ve %100 türk mühendisliğinin ürünü olması sebebiyle bu silahı çok sevdim. Çok samimi olarak söylüyorum ki üzerindeki yazılar olmadan falanca firma filanca marka tarafından teste yollanmış bir silah olsa bile aynı şeyleri çekinmeden yazardım. Benim ve benim gibi amatör pistolcülerin bir adım daha ileri gidebilmeleri için herşeye sahip bir tabanca. Kesinlikle sahip olunması gereken bir havalı silah.
Burada bu naçizane incelememi yazmama olanak sağlayan siz değerli dostlarıma, ellerindeki altın değerindeki bir silahı, 3.5 yıllık emeği biz havalı silah tutkunlarından esirgemeyen Atak Arms çatısı altında Sn. Zafer ve Sn. Mehmet Beylere, bu uzun yazıyı gözlerine acımadan uzun uzun okuyan sizlere canı gönülden teşekkür ederim. Ülkem topraklarında üretilmiş daha nice güzel silahlar üzerine tekrar tekrar konuşmayı dileyerek, sürç-i lisan ettiysem affola.
İyi Atışlar...